Put kumpanjije i gusaraThe way of Kumpanjija and piratesAuf dem Weg von Piraten und Kumpanjija von Smokvica

“Ples od boja kontra gusarskoga soja”

SMOKVICA – Moja vojska spremna stoji, ne plaše je ljuti boji. Ona čuva vaše dvorce, s juga gori prekomorce, sa sjevera i zapada brani selo od napada. Viran, hrabar ko se najde neka zavnon u boj zajde – uzviknuo je kapetan Jerko Stipišić (27), navijestivši Smokvici, Korčuli i cijelom svijetu još jedan ples sa sabljama, u spomen na davne megdane s gusarima sa svih strana Mediterana koji su navaljivali na otok, ali neuspješno – krvlju su ga branile kumpanjije, naoružane straže mještana starih naselja u unutrašnjosti Korčule.
Čast i tradicija
Na blagdan Gospe Kandalore smokviški kumpanjoli rano oblače monture; polažu vijence na grobišta predaka, težaka i vitezova, hode u procesiji, slave misu, a onda se uz barjak i mišnjicu skupljaju na tratamentu kod kapetana.
Jerko je jedan od najmlađih ustoličenih kapetana i prvi u familiji, ali kad ga pitate što je posrijedi odgovara kao i djedovi.
– Čast i tradicija! Dvi riči koje su nama sve. Ove godine igraju dvadeset i dva kumpanjola, plus alfir, kapurar, svirači i popivalci. Igra će trajat oko uru, a onda vitezi plešu s curama tanac još oko po ure.
Smokvičani se sjećaju opake bitke s Turcima Katalanima, vjerojatno arapskim gusarima iz Katalonije, kad se pod kilometar udaljenom Gradinom istočilo toliko krvi da je selo nestalo, a mjesto se prozvalo Krvavom ropom.
Na momcima je košulja, jačerma sa srebrnim tokama, demije, bičve, obručić i kapa, a kapetan još nosi i veliko bijelo pero. Od noja. Koja su s putovanja donosili smokviški pomorci.
– Ples od boja mogu igrat samo stara smokviška prezimena, došljaci tek od trećega kolina, znači praunuci. A kad bi napunio 18 godina svaki je Smokvičanin mora sebi iskovat mač.
Početkom XX. vijeka dokinuta je sječa volovske glave koja je bila uobičajena u svim selima koja su imala ples; Blatu, Smokvici, Čari, Pupnatu i Žrnovu, gdje se zove moštra.
Pričaju da je tada onaj koji je ima volu okinit glavu nije uspija iz jednoga puta. Vol se izbavi iz žbare, pobiga i zakači jednu malu, pa je glavar proglasija zabranu.

 

Ponuda aktivnog odmora u Hrvatskoj – otok Korčula